Van complimenten groei je

Het kost helemaal niets en het levert héél veel op: een compliment!

Ieder mens is gevoelig voor waardering. Het is een van de basisbehoefte van een mens. Complimenten activeren het beloningscentrum van ons brein. Door een compliment neemt de hoeveelheid dopamine toe en dat geeft een goed gevoel. Je voelt je meer gemotiveerd en presteert beter.

Ook door het geven van een compliment word je gelukkiger. Je wordt blij van iemand anders die je blij hebt gemaakt. Als je zelf regelmatig een compliment geeft, krijg je bovendien meer oog voor het positieve in de ander.

Het schouderklopje dat je voorheen ongemerk gaf aan je collega lukt nu even niet. Je kan nog steeds complimenten geven telefonisch, via e-mail/whatsapp of door een kaart te sturen. Hoe geef je eigenlijk een compliment?

6 tips voor het geven van een compliment

1) Gebruik de ‘ik’vorm. Daardoor wordt het een persoonlijk compliment. Bijvoorbeeld: ik waardeer jouw eerlijkheid

2) Complimenteer iemand persoonlijk. Een groeps-compliment komt minder goed aan

3) Maak concreet wat je zo bijzonder vindt aan de persoon. Bijvoorbeeld: ik vind jou attent, omdat je voor alle verjaardagen cadeautjes regelt.

4) Geef het compliment op een manier die bij jou past (een kaart, een e-mail, in gesprek, …)

5) Geef het compliment op een manier die bij ander past

6) Wees oprecht: maak het compliment niet groter of kleiner dan het is.

Nationale complimentendag

Op 1 maart is het nationale complimentendag. Een mooie dag om jouw collega, partner, vriend, vriendin, etc …. een compliment te geven. Gebruik één van de onderstaande kaarten. Ze zijn gratis! Hoe leuk is het om in deze tijd een compliment te krijgen? En je wordt er zelf ook een blijer mens van 🙂