Mens & Waarde: connecting the dots

Precies twee jaar geleden, op 20 april 2018 schreef ik Mens & Waarde in bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam. Het resultaat van een idee, een visie, een missie en mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Niet wetende waar het me zou brengen over twee jaar, wat ik in twee jaar zou ontdekken, leren en bereiken.

Niet wetende dat er twee jaar later een Corona-virus zou zijn. Als ik dat toen had geweten, had ik de stap naar het zelfstandig ondernemerschap waarschijnlijk niet gemaakt. Het gekke is dat ik nooit zoveel vertrouwen heb gevoeld in het ondernemerschap, en in mezelf, als nu. De verhalen over een recessie, de vragen en onzekerheden van andere mensen maken mij onrustig. Ik voel me onmachtig, omdat ik niet kan doen wat ik wil doen en niet weet waar dit eindigt, of het eindigt. En tegelijkertijd weet ik dat thuis nu mijn eerste prioriteit heeft. En dat ik van betekenis wil zijn voor anderen die meer werkgeluk zoeken.

De ondernemer

Het ondernemerschap is een middel om te werken aan mijn missie. Een manier om werk en privé te combineren, om invulling te geven aan het leven dat ik wil leiden. Een manier om mezelf te ontwikkelen als mens en als professional. Een manier om mijn talenten te ontplooien, ideeën te ontwikkelen en om te creëren samen met anderen.

Dat wist ik niet toen ik me twee jaar geleden inschreef bij de KvK.

Een ei gelegd

Een onrustige nacht tijdens Pasen 2017 zorgde ervoor dat ik mijn bed uitging. Een vacature bij mijn toenmalige werkgever had mijn aandacht getrokken. Het was een functie die toen nog niet bestond. Het zorgde voor een stroom aan ideeën en een concept dat ik neer wilde zetten. Een uur later stond het op papier en kon ik rustig verder slapen.

Helaas, de functie was al vergeven. ‘Het ei’ om loopbaan- en talentontwikkeling centraal te stellen in mijn werk was gelegd. Daar ligt mijn passie.

Het ei van Columbus

Achteraf gezien, was het heel logisch. En, helemaal geen ei van Columbus, zoals ik dat toen ervoer. Ik heb altijd al interesse gehad in wat mensen drijft en beweegt. Persoonlijke ontwikkeling is voor mij een motor. Elke dag leer ik over mezelf, over anderen, en over persoonlijke ontwikkeling. Graag ondersteun ik anderen in hun leerproces. Dat gaat vanzelf. Zo vanzelf, dat ik het zelf niet opmerkte.

Een bewuste baan in 2013

Dat was het doel dat ik mezelf had gesteld in 2012. Een baan kiezen met hoofd, hart en lijf. De baan bleef uit, de zoektocht naar een baan was een zoektocht naar mezelf. Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik, waar word ik blij van en waar wil ik een bijdrage aanleveren? Vragen die grotendeels beantwoord werden tijdens mijn opleiding Life- en Loopbaancoach.

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving

Albert Einstein

Een opleiding die ik ben gaan doen, omdat ik als projectleider ‘Duurzame Inzetbaarheid’ mezelf de vragen stelde: ‘hoe duurzaam inzetbaar ben ik voor de arbeidsmarkt?, welke ontwikkelingen zie ik in mijn vakgebied? En waar wil ik me op richten in het vervolg van mijn loopbaan?

Niet wetende wat het me zou brengen en waartoe het me zou leiden. Ik wist wel dat ik in beweging moest komen. De quote van Albert Einstein was niet voor niets gekozen voor het project Duurzame Inzetbaarheid, en mezelf.

Deze quote hangt nu ook te pronken op mijn kantoor. Bij toeval kwam ik hem tegen toen ik aan het winkelen was om mijn kantoor in te richten.

Buiten de poort

Die mooie functie was al lang vergeven. Het perspectief binnen de organisatie sloot niet aan bij mijn waarden en ambities. Om verder te komen, moest ik andere wegen gaan bewandelen. Wegen die ik nog niet kende. Letterlijk en figuurlijk moest ik buiten de poort van mijn toenmalig werkgever kijken. Dat was nog niet zo makkelijk. De stap om weg te gaan uit mijn vertrouwde omgeving was groot.

Niet wetende wat de impact zou zijn, wist ik dat ik voor mezelf moest kiezen. Een keuze waardoor je je kracht en kwetsbaarheid tegelijkertijd voelt. Het was zeer leerzaam om deze stap te zetten. Ook al was de manier waarop niet zoals ik had kunnen bedenken.

Mens & Waarde

Er ontstond ruimte om een nieuw perspectief te creëren. Een stip op de horizon plaatsen om mijn weg te bewandelen. ZZP’en in de vorm van interimmen lonkte: een manier om andere organisaties te ontdekken. ‘Je schrijft je in bij een bureau en je bent gestart’, was een tip die ik mee kreeg. Zo is het; eerst maar eens starten. Van daaruit verdere stappen zetten.

Maar ja …. wat wordt dan mijn bedrijfsnaam: mijn eigen naam? Ben ik mijn bedrijf? Wat zegt je bedrijfsnaam? ‘Gebruik je initialen’ was een tip. Voor mij moest het gaan over meer waarde creëren met mensen: ken je (kern-)waarden, ken je meerwaarde en er ontstaat meer waarde.

Het handelsregister van de Kamer van Koophandel staat vol met bedrijfsnamen over meerwaarde. Een no-go!

Tot ik op een zondagavond in mijn bed lag te lezen in een boek, en het idee voor mensenwaarde/ mens en waarde ontstond. Het slechtste idee ooit, een gat in de markt? Met die gedachte viel ik inslaap.

De volgende morgen ontdekte ik dat de domeinnaam nog vrij was en er geen bedrijfsnamen waren vastgelegd. Meteen geregeld!

Je creëert je pad als je hem bewandelt

Als ik terugkijk op de afgelopen twee jaar heb ik niet kunnen voorzien waar ik nu sta. De onzekerheden die er nu zijn door het Corona-virus, zijn voor mij niet heel anders dan de afgelopen twee jaar. Het starten van een eigen onderneming is onzeker. Dat vraagt doorzettingsvermogen, vertrouwen houden en doen waar je in gelooft. En ook heel veel support vanuit je omgeving. Het heeft mij sterker gemaakt. Ik zie kansen en creëer mogelijkheden. En ik ben er nog meer van overtuigd geraakt dat mensen het verschil maken en de toegevoegde waarde zijn.

Betekenisvol werken

Betekenis geven aan je werkende leven, is nu actueler dan ooit. De vanzelfsprekendheden van 2019 zijn er niet meer. Het perspectief van een 1,5 meter samenleving voor de komende tijd zorgt ervoor dat we tot stilstand komen, in de actie schieten of ons verschuilen. En het zorgt ervoor dat we de balans opnieuw gaan maken en richting gaan geven aan ons werkende leven.

Connecting the dots

Dat gaat voor mij over het verbinden van alles wat er al is en vertalen naar een perspectief voor jezelf. In retro-perspectief wordt zoveel duidelijk en daarin schuilt ook de weg vooruit.

De weg vooruit

De weg die ik niet kon zien en zelf heb gecreëerd met hulp van vele gidsen onderweg. Dankbaar, trots & vol vertrouwen. Niet wetend waar het me over twee jaar gaat brengen, welke wegen ik ga bewandelen, wat ik te overwinnen heb, wat ik los te laten heb en welke resultaten er zullen zijn. Het vervolgen van mijn weg betekent vasthouden aan mijn missie en ambitie. En vertrouwen op mijn kernwaarden en kwaliteiten.